nog maar 6 weken! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van bouke - WaarBenJij.nu nog maar 6 weken! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van bouke - WaarBenJij.nu

nog maar 6 weken!

Door: Bouke

Blijf op de hoogte en volg

15 Maart 2005 | Suriname, Paramaribo

Hallo allemaal!

Wat gaat de tijd hier toch snel zeg! Het wordt hier steeds leuker, mede omdat het einde alweer in zicht komt! Het is nu een kwestie van allerlei leuke dingen plannen en de stage afronden. Waarschijnlijk gaan we volgend weekend met Els, Marije en Lieke naar Bigipan, even lekker relaxen. De week erna is het pasen, de week daarna is het wandelmars en ga ik misschien naar Gumsi, een dorpje iets verder stroomafwaarts van JawJaw, aan de boven Suriname rivier. Daar schijn je heel makkelijk te kunnen komen, dus ik ben erg benieuwd! De week daarna vieren we hier een afscheidsfeestje hier en de week daarna staat mijn terugvlucht alweer gepland... Dus geen Galibi meer denk ik... Nou ja, Bigipan was ook mooier eigenlijk! Hopelijk nog een keertje Alligators zien en nu hopelijk wél rode ibissen!

Afgelopen week was best wel een redelijk productief weekje. Mijn verslag voor het technische gedeelte schiet best wel op en een proefversie is nu bij Roy, mijn begeleider hier. Ik ben erg benieuwd wat hij er van vindt en of hij tot nu toe een beetje tevreden is. Ik ben van plan om de laatste 2-3 weken te besteden aan het verslag voor mijn minor, dus ik hoop dat ik het andere verslag snel af kan ronden. Met een beetje extra informatie kom ik er denk ik wel. In ieder geval gaat het vrij voorspoedig. De rest van de week ook redelijk lekker gewerkt, alleen donderdag een beetje een dipje, dus toen maar gevlucht naar de universiteit.
Verder deze week weer twee keer salsa les gehad, echt heel erg leuk hoor! Alleen maar Nederlandse dames, maar toch wel gezellig. Er zijn wel een aantal aardige dames bij, wat het wel zo gezellig maakt. Verder is het heerlijk om een beetje te bewegen, want de rest van de dag zit ik toch maar op mijn stoel te zitten.... Woensdag heb ik ook nog gesquasht met Gerold. De squashbaan is niet geairconditioned, dus dat was echt heel erg zweten! Wel leuk om te doen hoor, maar ook wel afmattend! Vooral omdat ik daarna door moest naar salsa-les... Maargoed, in ieder geval genoeg beweging gehad..:)

Vrijdag ben ik met het IOL (leraren opleiding) mee geweest opeen excursie naar Staatsolie. Els begeleid daar studenten, dus vandaar dat ik mee kon. Het was leuk om te zien dat het echt goed ging met het bedrijf! Ze hebben een mooie, maar kleine raffinaderij staan hier. Deze raffinaderij draait nu best goed en er zijn plannen om uit te breiden. De raffinaderij levert nu een soort zware diesel voor boten en verder de grondstof voor alsfalt. Verder leveren ze nog on demand een aantal mengvormen aan zware diesel. In de toekomst willen ze de raffinaderij uitbreiden zodat ook LPG kan worden geproduceerd voor de nationale markt en ook diesel voor auto’s. Dat zou een hele goede stap zijn, want dan wordt het land minder afhankelijk van de import. De productie uit de bronnen alt echter een beetje tegen en de offshore bronnen ontginnen ze niet zelf. Waarschijnlijk wordt er in de toekomst een enorme oliebel voor de kust gevonden, waar staatsolie dan maar voor 15% in kan zitten... Het algehele beeld van het bedrijf was wel erg goed en mooi. Wanneer de overheid nou eens overal zo weinig zijn invloed zou laten gelden.... Je kunt het echt goed zien; staatsolie wordt min of mee vrijgelaten en draait lekker, terwijl de andere overheidsbedrijven behoorlijk worden bemoederd door de overheid en die draaien dus helemaal niet...
Nadat we naar de raffinaderij waren geweest gingen we naar de productielocatie in Saramacca. Daar een inleidend geologisch verhaaltje gehoord en toen op naar de lunch. Dat was allemaal goed voorbereid en we zagen daar ook nog een groep nederlandse geologen die op studiereis waren door het land, leuk om te zien!
Het productieterrein is echt enorm groot. Ze hebben op dat olieveld zo’n 700 putten, die allemaal in de gaten gehouden worden. Het productieveld ligt in een groot moeras wat helemaal ingepolderd is door Staatsolie. We hebben daar ook nog het geluk gehad om te zien hoe ze onderhoud plegen aan de pompen die de olie omhoog pompen. De pompen zijn schroefpompen, die net als een soort kurketrekker werken. Het schroefgedeelte bevindt zich echter helemaal onder aan de pijp, dus wanneer ze die willen onderhouden moet de hele aandrijfstang eruit worden getrokken. De putten daar zijn ‘slechts’ 300 meter diep, dus dat is wel een aardige aandrijfstang. Wel een aparte industrie hoor! Leuk om eens gezien te hebben! Na een vermoeiende, maar interessante dag dan uiteindelijk om 16.00 weer terug op de universiteit.....
Zaterdag had ik het plan opgevat om nou eindelijk eens naar Uitkijk te fietsen, dus dat ging ik maar doen. Ik was om 9.30 vertrokken in echt stralend mooi weer, maar dat veranderde al snel... Eigenlijk ook wel lekker hoor, een beetje bewolking, anders schroei je weg! Na een uurtje fietsen kwam ik echt in een mooi gedeelte langs de commissaris Weytingweg. Heel veel groen en veel water, echt mooi! Na ongeveer 1,5 uur kwam ik dan eindelijk aan bij Uitkijk. Eigenlijk is daar niet heel veel te zien, behalve dan dat er een pondje is naar de overkant van de rivier. De pond ging pas over een half uur, dus ik eerst maar even nagevraagd of ik via de overkant ook weer terug kon komen naar de stad... Dat bleek wel te kunnen, maar dan moest ik via Groningen! Dat was dus NOG eens 18 km vanaf daar en dan ook weer ongeveer 40 km terug naar de stad.... Dat leek me een beetje teveel van het goede... Er bleek echter ook een andere weg terug, dan moest ik over een zijtak van de rivier, daar was een sluis waar ik overheen kon en van daaruit zou ik weer ergens tussen de stad en Lelydorp uitkomen... Zo gezegd zo gedaan, echt heel mooi zeg, zo’n oud sluisje! Bij de nieuwe sluis begon het te regenen en daar even geschuild. Er lag ook net een boot met grind en die konden niet verder omdat de sluiswachter niet thuis was... Ze vertelden doodleuk dat hij om een uur of zes ’s avonds wel weer terug zou zijn, dus moesten ze wachten.... De boot kwam helemaal uit Apoera en ze gingen 5 keer per maand heen en weer naar de stad... Wat een gedoe zeg!
Nadat het weer even was gestopt met regen snel verder echt een super mooi landschap in. Daar allemaal landbouwgronden en gewoon veel bos. Echt heel erg rustig daar, bijna geen auto’s daar en bijna geen geluiden, echt heerlijk! Nog even een stukje opgefietst met een bosland Creoolse vrouw, die mij echt maar raar vond dat ik helemaal uit de stad daarheen was gefietst! Het is ook wel een stuk fietsen natuurlijk, maar wel echt super mooi! Onderweg nog een paar foto’s gemaakt, geschuild voor de regen en nog wat groente gekocht. Na een tijdje begon jammer genoeg de bebouwde wereld weer en ik kwam uiteindelijk weer op de weg naar Zanderij uit... Inmiddels was de lucht echt veel minder aantrekkelijk geworden, dus ik kreeg wel een beetje haast.... het bleek dat ik toch wel een behoorlijk stuk van de stad af was, want ik moest nog ongeveer een kwartiertje fietsen voordat ik langs Hanna’s lust kwam, waar Marilyn woont.... Elke keer kwamen er een paar spatjes, maar het zette niet echt door, dus ik ben maar doorgefietst. Toen ik bijna in de stad was ging het echt even regenen, dus toen maar even geschuild bij een snackbar. Wel grappig hoor! Het was voor de benen ook wel even lekker, want na een uur of drie fietsen wordt je wel een beetje moe..:)
Na een pittige regenbui toch maar weer verder, want ik had geen zin meer... Ik was nog geen 10 minuten onderweg en toen begon het weer... Nou ja, ik was al in de Flora, dus ik dacht: Gewoon doorfietsen, dan maar een beetje nat... Nou dat ging prima, alleen dat beetje nat werd wel doornat....:) Helemaal niet erg trouwens hier, koud is het toch niet! Uiteindelijk was ik dus om een uur of half twee weer terug, echt een supertocht gemaakt! Het zal ongeveer een kilometer of 45-50 geweest zijn, dus best wel pittig! Zeker op een te kleine fiets en in de warmte! Na een lekkere siesta ben ik even de houwer die ik gekocht had gaan slijpen bij Roy en toen was het tijd om het even te gaan proberen op een paar kokosnoten, echt lekker! Gewoon even plukken van de bomen hier en heerlijk kokossap! ’s Avonds kwam Lieke op bezoek en we hebben nog een tijde gezellig met haar gepraat. Ze had ook de blender mee die Els en Marije samen hadden gekocht, dus we kunnen vanaf nu lekkere sapjes maken! Maandag even een watermeloen, bananen etc. Kopen om lekker sapjes van te maken!

Zondagmorgen weer redelijk op tijd opgestaan en geprobeerd om een soort van weggetje naar achteren te kappen. Achter het huis ligt namelijk allemaal grond, tot aan het kanaal. Vroeger was het allemaal gras, maar er zijn al in geen jaren koeien geweest, dus dan kan je je voorstellen wat een wildernis dat nu is. Na een uurtje ploeteren was ik ongeveer 50 meter verder, dus dat schoot niet echt op...Misschien een andere keer weer even verder, maar vandaag niet meer hoor! Na ’s middags nog even geinternet en gebeld te hebben was het alweer zes uur en om kwart voor zeven werd ik opgehaald door Ileen om naar een verjaardagsfeest van de baas van Marilyn te gaan op Whitebeach. Ileen was ook mee naar Palumeu en zij en Marilyn zijn vriendinnen geworden.
Die man was dus 50 geworden en zijn zoon 20. Tientallen zijn hier echt heel belangrijke verjaardagen en dat wordt dan groots gevierd, nou dat was hier ook echt zo hoor! Hij is een van de drie eigenaren van Whitebeach, dus een betere locatie kan je je bijna niet voorstellen. Allemaal van die mooie rieten hutje met wit zand langs de rivier en alles mooi verlicht, echt super! Er was heel veel lekker eten, drankjes bij de bar te verkrijgen en er waren twee bands. De eerste band was niet heel veel aan, en tussen de twee bands kwamen nog een stel cabaretiers langs, ook echt heel grappig. Ik kon niet alles volgen, maar de Nederlandse grappen waren echt leuk! Even later begon de tweede band en dat scheen echt de meest populaire band van Suriname te zijn, echt leuk om te horen hoor! Allemaal van die Creoolse dames die aan het “schuren” gaan. Die dames zijn echt super flexibel in hun heupen zeg! Zelf die big mamma’s echt heel leuk om te zien! Ik heb me er niet echt aan gewaagd hoor, dat is echt even te heftig voor mij! Marilyn en Ileen dansten helemaal niet, dus we hebben gewoon lekker staan kijken naar de mensen en naar de band. Uiteindelijk was het alleen alweer half een, en we moesten allemaal maandag weer werken, dus toen zijn we maar weer naar huis gegaan... Ik was echt helemaal kapot zeg! De hele avond staan, en dan ook nog als een van de drie bakra’s op dat feest! Nee, het was echt super leuk om een keertje te mogen zien hoor, zo’n creools feest! Daar heb ik dan wel een brak dagje voor over!

Tot snel, Bouke